Om uw gebit in goede conditie te houden en om beginnende tandproblemen te kunnen opmerken is er de controle. We raden u aan om elk half jaar een controleafspraak bij onze praktijk te maken. De tandarts kijkt dan in uw mond, en controleert of uw tanden, kiezen en tandvlees gezond zijn. Soms besluit de tandarts röntgenfoto’s te maken, waardoor hij onzichtbare gaatjes, schade en ontstekingen kan opsporen.

Controle

Tijdens een controle kunnen we besluiten om algemene tandheelkundige behandelingen uitvoeren.

Bij de controle kan de tandarts tandsteen verwijderen. Dat is een harde, kalkachtige substantie die zich vormt op het tandglazuur en in de ruimtes tussen tanden en kiezen. Tandsteen wordt gevormd uit tandplak, een combinatie van speeksel en voedselresten. Door regelmatig te poetsen kan tandplak verwijderd worden – maar toch komt tandsteen veel voor. De tandheelkundige kan tandsteen weghalen met een speciale gebitsreiniging.

 

Gaatjes (cariës) zijn kleine beschadigingen in het glazuur, de harde buitenste laag van een tand of kies. Ze ontstaan door bacteriën die op de tanden leven. Als het gaatje diep genoeg wordt kan het de diepere lagen van de tand aantasten, waardoor u lat krijgt van pijn en een slechte adem. Als er tijdens de controle een gaatje wordt ontdekt kunnen we dat vaak direct behandelen. We maken de tanden dan schoon en boren het aangetaste deel weg, vaak onder plaatselijke verdoving. Daarna vullen we het gaatje met een sterk, beschermend vulmiddel.

 

Ook een fluoridebehandeling valt onder onze algemene tandheelkundige behandelingen. Fluoride is een stof die gaatjes helpt te voorkomen. Het versterkt het glazuur van de tand, waardoor bacteriën er minder makkelijk vat op krijgen. De tandarts kan een laagje fluoride direct op de tanden en kiezen aanbrengen om die te helpen beschermen. Kinderen, mensen met gevoelige tanden, patiënten met bepaalde aandoeningen en beugeldragers hebben het meeste baat bij een fluoridebehandeling.